Index Vakbarát Hírportál

A német kórházakat is támadják a hackerek

2020. november 22., vasárnap 16:40

Megugrott a kórházak és más rendszerszintű fontosságú intézmények elleni informatikai támadások száma Németországban egy vasárnap ismertetett kormányzati kimutatás szerint.

A szövetségi parlament egyik ellenzéki pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) frakciójának írásbeli kérdésére összeállított statisztika szerint csaknem 43 alkalommal hajtottak végre eredményes támadást kórházak ellen kiberbűnözők január és november között.

Ez több mint kétszeres növekedés tavalyhoz képest, és azt jelenti, hogy majdnem minden hétre jut legalább egy súlyos támadás

– ismertette az adatokat a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) cikke alapján az MTI.

A vasárnapi lap összeállítása szerint az úgynevezett kritikus infrastruktúra, vagyis az ország működéséhez szükséges szolgáltatási hálózat más elemeit, például energiaszolgáltatókat és víziközmű-üzemeltetőket is egyre gyakrabban érnek támadások. Novemberig 171 esetet regisztráltak, míg tavaly egész évben 121, 2018-ban pedig 62 eredményes támadás történt.

A bűnözők általában úgynevezett zsarolóvírust telepítenek, amely titkosítja az adott rendszer adatait, és a titkosítás feloldásáért pénzt, általában bitcoin kriptovalutát követelnek.

A kórházak elleni támadások életveszélyesek lehetnek, halálesetek is kötődnek már ehhez – hangsúlyozta a lap.

A kórházak a rendszereik védelmében is fejlődnek, de még nem mindegyik érte el a biztonságos működéshez szükséges szintet – mondta el a lapnak Isabel Münch, a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szakértője. Hozzátette, hogy az informatikai fejlesztésre szánt források legkevesebb 15 százalékát a biztonság erősítésére kellene fordítani.

Rovatok