Index Vakbarát Hírportál

65,8 milliárd forintos segélyt kap az EU-tól 29 ország

2020. november 23., hétfő 15:43 | aznap frissítve

Az Európai Unió 183 millió euróval (mintegy 65,8 milliárd forint) segíti meg Afganisztánt, Haitit, Nepált, Jement, Tadzsikisztánt, Salamon szigeteket és 23 afrikai országot. Azért kapnak segélycsomagot Brüsszelből, mert alacsony jövedelmű országként a járvány okozta válság miatt még nehezebben finanszírozzák szociális, egészségügyi és gazdasági kiadásaikat, közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A segélyt az unió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adósságcsökkentési, katasztrófavédelmi és segélykezelő alapján keresztül juttatja el a 29 országnak. A támogatásból részesülnek: Afganisztán, Benin, Burkina Faso, Burundi, a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, a Comore-szigetek, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Etiópia, Gambia, Guinea, Bissau-Guinea, Haiti, Libéria, Madagaszkár, Malawi, Mali, Mozambik, Nepál, Niger, Ruanda, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone, a Salamon-szigetek, Tanzánia, Tádzsikisztán, Togo és Jemen.

   

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint a támogatás lehetővé teszi a felsorolt országok számára, hogy erőforrásokat szabadítsanak fel rendkívüli fizetésimérleg-szükségletük kielégítésére, ahelyett, hogy adósságtörlesztésre kellene fordítaniuk ezen erőforrásokat. A szakpolitikus a segélyt rövid távú likviditási támogatásnak nevezte, amely szerinte hozzájárul az országok makrogazdasági stabilitásához is.

A segélyt megkapó országokkal közösen tartós és hosszú távú pénzügyi tervet is készített az Európai Unió, hogy minél hatásosabb segítséget nyújtson nekik a koronavírus-járvány okozta súlyos társadalmi és gazdasági károk idejének átvészelésében – közölte az EU-biztos.

Rovatok