Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump zöld jelzést adott a hatalomátadásnak az Egyesült Államokban

2020. november 24., kedd 06:18

Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata – erről az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője levélben értesítette Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet hétfőn este.

Miután hétfőn délután Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Biden győzelmét, az Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA) vezetője, Emily Murphy a levélben szabad utat adott Biden munkatársainak a hatalomátadás megindításához, és egyben tudatta, hogy a hatóság biztosítja az anyagi forrásokat is a folyamathoz.

Ezt a távozó Donald Trumpnak kellett jóváhagynia, hogy az átadás-átvételért felelős kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását – tudatta maga Trump a Twitteren magyar idő szerint kedd hajnalban. Azt írta „nemzetünk érdekében” javasolta Murphynek és munkatársainak, hogy tegyék meg azt, amit meg kell tenniük a (hatalomátadási) protokollnak megfelelően. A munkatársainak is azt mondta, hogy ugyanígy cselekedjenek.

Trump egy másik mikroblogbejegyzésben azt is leszögezte, hogy folytatja a küzdelmet, s úgy hiszi, eredménnyel jár majd. A hatalomátadási folyamatot Biden részéről vezénylő csoport vezetője, Yohannes Abraham hétfő este közleményben jelentette be, hogy már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Az elnök jogászi csapata – emlékeztet az MTI – a michigani elnökválasztási eredmények hitelesítése után azt közölte: a hitelesítés „egyszerű eljárásjogi szabály”, és a keresetekkel folytatja a jogi küzdelmet.

A georgiai választási hatóságok hétfő este bejelentették: a szavazatok ismételt újraszámlálását kedden kezdik meg, és csütörtökön helyi idő szerint éjfélkor fejezik be. Abban az államban is Biden vezet.

Rovatok