Index Vakbarát Hírportál

Már 50 ezer felett jár a koronavírus halálos áldozatainak a száma Olaszországban

2020. november 24., kedd 08:55

A koronavírus-járvány második hullámában Olaszországban most először csökkent az aktív fertőzöttek száma, miközben a halálos áldozatoké elérte az 50 453-at az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint – adta hírül az MTI. Egy nap alatt 630 beteg veszítette életét, ami enyhe csökkenést jelent az utóbbi napokhoz képest. A halottak többsége férfi, és az elhunytak életkorának átlaga 82 év.

Az utóbbi huszonnégy órában 22 930 új beteget szűrtek ki a korábbi több mint 28 ezer után, de negyvenezerrel kevesebb tesztelés elvégzésével. A tesztek és az azokon kiszűrt fertőzöttek aránya továbbra is tizenöt százalék körüli. Pozitívumnak számít, hogy az aktív fertőzöttek száma vasárnaphoz képest csökkent, ami először történik meg a második hullám kezdete óta.

Olaszországban élénk vita folyik a kormány és a tartományok között, mivel utóbbiak a szigorú korlátozások karácsony előtti és alatti feloldását sürgetik a térségek gazdaságának segítésére és a családi ünneplés biztosítására. Minél előbbi nyitást kérnek a sípályák üzemeltetői is, emlékeztetve, hogy a síturizmus évi 40 millió turistát, 12 milliárd eurós forgalmat és 60 ezer munkahelyet biztosít.

Giuseppe Conte miniszterelnök közös európai rendelkezést sürgetett a sípályák zárva tartásáról. Az alpesi Alto Adige kormányzója kompromisszumos javaslatként azt kérte, hogy a pályákat legalább a helyiek előtt megnyithassák. A venetói Cortina d’Ampezzo polgármestere pótolhatatlan kárnak nevezte a téli üdülőhelyek zárva tartását, kiemelve, hogy a sípályákon be tudják tartani a járványügyi előírásokat. Hangoztatta, hogy felére csökkentik a síliftek kihasználtságát. Októberben azonban a sípályákat akkora tömeg lepte el, hogy a hatóságok azonnal lezárták azokat.

Francesco Boccia, a római kormány és a tartományok közötti párbeszédért felelős miniszter kijelentette, hogy:

Nem helyénvaló ünneplésről, karácsonyi vacsoráról, síelésről vitatkozni, amikor sok olasz meg sem éri a karácsonyt.

Nem enyhítenek a korlátozásokon

A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat. Roberto Speranza egészségügyi miniszter december 3-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben levő intézkedéseket, melyek járványveszélyesség szerint osztályozzák a tartományokat. Egyetlen tartomány fokozatát sem enyhítették. Vörös zóna maradt Lombardia, Piemont, Valle d’Aosta, Calabria, Campania, Toscana, Abruzzo, valamint Alto Adige, amely autonóm régióként maga hirdette ki kiemelten járványveszélyesnek a területét.

Az egyik olasz tévécsatorna a hatósági rendelkezés alapján áttekintette a helyzetet, és arra jutott, hogy a római kormány bizonyos engedményeket kénytelen lesz tenni, hogy az olaszok megtarthassák a karácsonyt, mert a lakosságnak már nagyon elege van a bezártságból. 

Rovatok