Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszerstratégiát készített az Európai Bizottság

2020. november 25., szerda 17:32

Gyógyszerstratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság, amelynek középpontjában egyrészt az Európai Unió minden polgára számára megfizethető és biztonságos gyógyszerek rendelkezésre bocsátása áll, másrészt az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovativitásának támogatása.

A bizottság közleménye szerint a stratégia további célja, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze a gyógyszerigényeket, még a koronavírus-járványhoz hasonló válsághelyzetek idején is, valamint erősítse a felkészültségi és reagálási mechanizmusokat a vészhelyzetekben.

Az MTI beszámolója szerint a brüsszeli testület azért is látja szükségét a stratégiának, mert Európa népessége öregszik, így egyre növekvő egészségügyi kockázattal kell az EU-tagországoknak szembenézniük, amellett, hogy a betegellátás költségei egyre nagyobb terheket is rónak a társadalmakra. Az európai egészségügy egyre jobban függ az unión kívüli országokból származó gyógyszerimporttól, továbbá aggodalomra ad okot a behozott gyógyszerek összetevőinek hatékonysága és környezeti fenntarthatóságuk kérdése.

A stratégiát a következő három évben vezetik be.

Rovatok