Index Vakbarát Hírportál

Elnapolták Julian Assange perét

2020. november 26., csütörtök 17:06

Julian Assange ausztrál újságíró, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítójának pere ma folytatódott volna Londonban, viszont az újságíró nem tudott részt venni az erre a napra kitűzött tárgyaláson, miután a londoni Belmarsh börtönben – ahol Assange-ot jelenleg fogva tartják – több ember is megfertőződött koronavírussal – írta az MTI a BBC-re hivatkozva. 

A börtön szóvivője elismerte, hogy számos pozitív esetet követően biztonsági intézkedéseket vezettek be. A mondottak Assange-t igazolják, aki azt írta, hogy külön zárkába került, nincs udvari séta, letiltották a sporttermi közös edzéseket, és a fogvatartottak élelmezését is a cellákban oldják meg. 

Assange neve sokak számára a szólásszabadság és az átláthatóság szinonimája. A WikiLeaks alapítóját a hivatalos szervek kémkedéssel vádolták meg, mert olyan amerikai kormányzati dokumentumokat tett közzé, amelyek rossz színben tüntetik fel az ország nemzetközi tevékenységét. Ahogy azt korábban az Index is megírta, Julian Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Tavaly április 11-én azonban – az ecuadori nagykövet engedélyével – a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vetteAssange-t a kiadatása esetén kémkedésért állítják bíróság elé az Egyesült Államokban. 

Rovatok