Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai hackerek próbálták feltörni dél-koreai gyógyszergyártók adatbázisát

2020. november 27., péntek 10:56

Észak-koreai hackerek támadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat adatbázisa ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak. A kísérleteket Szöul sikerrel elhárította – idézi a  The Guardian egy dél-koreai parlamenti képviselő nyilatkozatát.

A Microsoft november elején közölte, hogy orosz és észak-koreai hackerek megpróbálták feltörni hét – köztük kanadai, dél-koreai és amerikai – gyógyszergyártó cég adatbázisát.

Dél-koreai értesülés szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arra utasította országának külföldön akkreditált diplomatáit, tartózkodjanak az Egyesült Államok provokációjától. A dél-koreai hírszerzés részéről úgy vélik, Észak-Korea egyelőre ki akarja várni az új washingtoni adminisztrációnak az észak-koreai rezsimmel kapcsolatos politikáját.

Észak-Korea a járvány miatt már korábban lezárta a legfontosabb kereskedelmi partnerével, Kínával közös határait. Szakértők szerint ez a döntés súlyosan érinti az országnak az ellene hozott nemzetközi szankciók miatt egyébként is gyenge lábakon álló gazdaságát. Phenjan eddig egyetlenegy koronavírusos esetet sem jelentett, a szakértők szerint pedig egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Rovatok