Index Vakbarát Hírportál

Finnország is felkészül a járványügyi korlátozásokra

2020. november 27., péntek 07:21

A skandináv államok a második hullámban nem foganatosítottak olyan szigorú intézkedéseket, mint a többi EU-tagország, mégis kevesebb az elhalálozás és a fertőzési mutatók is jobbak, mint a kontinensen. Sanna Marin finn kormányfő viszont most azt nyilatkozta, hogy a Helsinkiben és a környékén nyugtalanítóan megnövekedett a fertőzöttek száma. Bár egyelőre nem készülnek a márciusihoz hasonló korlátozások bevezetésére, nem kizárt, hogy további szigorításokat foganatosítanak – mondta a miniszterelnök.  

Finnországban az elmúlt két hétben 78,5-re nőtt a 100 ezerre eső igazolt fertőzöttek aránya és ez részben a főváros környékére koncetrálódik. Jóllehet ez az érték az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint még mindig a második legalacsonyabb Európában Izland után, a finn kormányfő csütörtökön felszólította a helyi hatóságokat, fontolják meg a nagy kockázatot jelentő közösségi terek bezárását. 

A járványügyi adatokat tekintve, Finnországban tavasz óta 22 652 fertőzöttet regisztráltak, a Covid–19-nek eddig 388 halálos áldozata volt, 16 800-an pedig felgyógyultak a betegségből.

Egyébként november 23-án már meghoztak egy szigorító intézkedést, amely arról szól, hogy húsz főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvényeket nem lehet tartani. Az uszodák, edzőtermek és más sportlétesítmények továbbra is nyitva tartanak azzal a feltétellel, hogy a látogatók betartják a társadalmi távolságtartás szabályait, nem engedélyezettek viszont erre az időre azon sporttevékenységek, amelyek során az érintést nem lehet elkerülni – írja az MTI a Reuters nyomán.

Rovatok