Index Vakbarát Hírportál

Teherán a Moszadot vádolja az iráni atomtudós megölésével

2020. november 28., szombat 08:11

Az iráni elnök is megszólalt a pénteki rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében; Haszan Róhani is Izraelt vádolta a fizikus meggyilkolásával.

Előzőleg Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter is kijelentette, hogy a zsidó állam áll az iszlám köztársaság atomprogramjában meghatározó szerepet betöltő tudós elleni merénylet mögött.

Ismét a zsoldos zsarnok cionista rezsim vérével szennyeződött be a világméretű arrogancia gonosz keze"

- áll a tv-ben beolvasott államfői nyilatkozatban.  Haszan Róhani elnök szerint a "mártír" tudós megölése Irán ellenségeinek a kétségbeesését "és gyűlöletük mélységét" mutatja, és a kutató "mártíromsága nem fogja lassítani az eredményeinket".    Az iszlám köztársaság vallási és katonai elöljárói előzőleg megesküdtek, hogy Irán bosszút áll Farizade megöléséért.

A tudóst, aki régóta feketelistán volt Izraelben az iráni atomprogramban betöltött vezető szerepe miatt, Teherán közelében lőtték le az autójában.  Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szombaton úgy fogalmazott, "most csak még intenzívebben folytatjuk a Farizade által megkezdett utat".

Az első elemzői értékelések szerint 

a merénylet célja az lehetett, hogy a távozó Trump  adminisztráció és az izraeli kormány megtorpedózza az esetleges újbóli diplomáciai közeledést Irán és a januárban hivatalba lépő új amerikai vezetés között.

Rovatok