Index Vakbarát Hírportál

Már működik a zágrábi szükségkórház

2020. november 28., szombat 15:48

Fogadta az első betegeket a zágrábi Arena sportcsarnokban kialakított ideiglenes járványkórház. Az új intézmény a klinikai kórházak kihelyezett részlegeként működik, és egyelőre enyhe tünetekkel rendelkező Covid-betegeket lát el – jelentette az MTI zágrábi tudósítója az N1 horvát hírcsatornára hivatkozva.

Az ideiglenes intézménybe, amely száz férőhellyel rendelkezik, de szükség esetén fokozatosan bővíthető lesz, 18 orvost és 50 ápolót rendeltek át más kórházakból.

Davor Vagić, az Arena sportcsarnok orvoscsoportjának vezetője azt mondta: azokat a betegeket helyezik át hozzájuk, akiknek még 3-4 napot kell lábadozniuk ahhoz, hogy hazamehessenek. Hozzátette: így a klinikai kórházakban felszabadulnak az ágyak a súlyosabb betegek számára.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt csaknem négyezer új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel meghaladta a 123 ezret. Az elmúlt napon 55 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1655-re emelkedett. Kórházban 2221 beteget ápolnak, közülük 262-en vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptet életbe mától karácsonyig.

Bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. Korlátozzák az üzletek nyitvatartását és a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Elmaradnak az adventi vásárok. A tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk. Nagyszabású tüntetést hirdettek mára a kormány intézkedései ellen a horvát fővárosban, de sajtóbeszámolók szerint csak néhány tucatnyian vettek részt rajta.

Rovatok