Index Vakbarát Hírportál

Nicola Sturgeon: sosem volt még ilyen közel a függetlenség

2020. november 28., szombat 13:48 | aznap frissítve

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere felszólalt a Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusán, és azt mondta, hogy még sosem volt ilyen közel Skócia függetlenedése – írja a Daily Record.

Sturgeon beszédében úgy fogalmazott, hogy Skócia most egy olyan nemzet, amely

a közelébe ért annak, hogy történelmet írjon. 

Továbbá úgy fogalmazott, hogy „sosem volt még ennyire biztos abban”, hogy alázattal, egységgel, valamint kemény munkával sikerül elérni a függetlenséget.

A skótoknak joguk van ahhoz, hogy megválasszák a jövőjüket. Most minden erőfeszítésünkkel arra koncentráljunk, hogy egy jobb országot teremtsünk magunknak és a következő nemzedékeknek

– mondta. 

Sturgeon azt is hozzátette, hogy a függetlenség előtt még a koronavírus-járvány leküzdésére kell koncentrálni, ugyanakkor fel kell készülni arra is, „ami azután következik majd”.

Úgy vélte, hogy a függetlenedéssel 

egy erős gazdaságot, új munkahelyeket tudnak létrehozni, valamint fejleszteni tudják majd a közszolgáltatásokat, illetve hatékonyabban tudnak majd küzdeni a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek és a klímaváltozás ellen is. 

Sturgeon pártja, az SNP a tavalyi, az egész Egyesült Királyságra kiterjedő választásokon kiemelkedően teljesített, aminek eredményeként a skótok 59 képviselőt delegálhatnak a brit parlamentbe,

És ebből 48 helyet a skót első miniszter pártja szerzett meg.

A közvélemény-kutatások alapján továbbra is magas a támogatottságuk, valamint a skótok többsége most már – ellentétben a 2016-os, erről szóló népszavazás eredményével – támogatná Skócia függetlenedését az Egyesült Királyságtól. 

Ugyanakkor Boris johnson brit miniszterelnök mindeddig úgy nyilatkozott, hogy a brit kormány nem fogja engedélyezni egy újabb, a skót függetlenségről szóló népszavazás megtartását. 

Sturgeon ezzel szemben azon reményének adott hangot, hogy a következő, 2021-ben esedékes skót parlamenti választásokat követően ismét napirendre kerülhet a referendum. 

Rovatok