Index Vakbarát Hírportál

Ismét földműveseket gyilkolt a Boko Haram Nigériában

2020. november 29., vasárnap 09:04

Közel ötven földművest gyilkoltak le a Boko Haram terrorszervezet iszlamistái Nigéria északkeleti részén szombaton – adta hírül a helyi polgárőrség vezetője. Az áldozatok Koshobe falu rizsföldjein dolgoztak, az iszlamisták előbb megkötözték őket, majd elvágták a torkukat – idézett az AFP nyomán az MTI Babakura Kolo beszámolójából, aki milíciájával a Boko Haram ellen küzd. További hat ember súlyosan megsebesült a Maiduguri városának közelében történt támadásban, ráadásul nyolc munkást a dzsihadisták is elhurcolhattak. 

A védelmi egység parancsnoka szerint kétség sem fér ahhoz, hogy a támadást a Boko Haram hajtotta végre. Az iszlamisták októberben két másik terrortámadásban huszonkét földművessel végeztek Maiduguri térségében.

Az országnak ez a része instabil, és a támadások összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy november 28-án első alkalommal tartottak helyhatósági választásokat a városban, mióta több mint tíz éve fellázadtak az iszlamisták. A voksolást az erőszak miatt ismét el kellett halasztani.

A Boko Haram mellett – ami már legalább 36 ezer embert ölt meg – a Nyugat-afrikai Iszlám Szervezet (ISWAP) is a térségben tevékenykedik. Utóbbiak az Iszlám Állammal is kapcsolatban állnak, és az utóbbi időben a favágók, az állattenyésztők és a halászok ellen intéztek támadásokat, mert szerintük a hadsereg informátoraiként dolgoznak.

John Enenche, a nigériai hadsereg szóvivője szombaton (november 28-án) közölte, hogy bombázásaikkal több tucat ISWAP-szélsőségessel végeztek az ország északkeleti térségében. A Hszinhua kínai hírügynökségnek azt mondta, az iszlamisták több rejtekhelyét is megsemmisítették Ngwuri Gana és Tumbuma Baba településeken. 

Rovatok