Index Vakbarát Hírportál

Szolid ünneplést kért a hívektől advent első vasárnapján Ferenc pápa

2020. november 29., vasárnap 15:47

A mértékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszakának nevezte a koronavírus-járványban érkező karácsony előtti heteket Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében advent első vasárnapján – adta hírül Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 

A katolikus egyházfő emlékeztetett rá, hogy az örömteli pillanatok mellett ugyanúgy az élet részét képezik az árnyékos időszakok is, amikor a csalódottság, sikertelenség, elveszettség érzése kerekedik felül.

A világjárvány sokakban kelt aggodalmat, félelmet és keseredettséget azzal a veszéllyel, hogy pesszimizmusba, zárkózottságba, apátiába zuhanunk

– mondta az egyházfő, aki orvosságként a remény erejét állította példaként.

Arról is szólt a pápa, hogy a járvány teremtette jelenlegi nehéz helyzetben is a jót kell keresni, illetve nagyobb mértékletességet, figyelmet kell mutatni azok iránt, akiknek szüksége lehet rá, továbbá az egyszerű imádság fontosságát hangsúlyozta a családban. Az egyházfő szerint ez a három segíthet sokat.

Ferenc pápa advent első vasárnapján a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét az új bíborosokkal. Az egyház tagjain kívül száz hívőt engedtek be a bazilikába. A pápa homíliájában az idei adventi időszak jelszavának az egymáshoz való közelséget és az éberséget nevezte. 

Vannak, akik azt hiszik, hogy az irgalmasság, a segítségnyújtás és a szolgálat a veszteseké, miközben egyedül ez vezet győzelemre. Az egyház nem él az éjszakában, és embertársait szolgálja

– mondta ünnepi miséjén a pápa.

A római kormány december 24-én is fenn akarja tartani az este tíz órától érvényes kijárási tilalmat, ami a szentesti vigília és az éjféli mise korábbi kezdéséhez vezethet. Az olasz püspöki kar tagjainak nyilatkozatai szerint készen állnak a szertartások hagyományos időpontjának változtatására azzal a feltétellel, hogy a templomi létszámkorlátozások miatt a hívőknek nem kell lemondani a misékről. A tervek között szerepel az ünnepi misék napi számának növelése is, hogy mindenki részt tudjon rajtuk venni a biztonságos távolság betartásával.

A Vatikán bejelentette, a pápa az idén lemond arról, hogy december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén ellátogasson a római Spanyol lépcsőnél található Szűz Mária-szoborhoz. 

Rovatok