Index Vakbarát Hírportál

Nyolc éve nem látott mértékben gyorsult a kínai gazdaság

2020. november 30., hétfő 08:58

Nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben: a statisztikai hivatal és a kínai logisztikai és beszerzési szövetség által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra erősödött novemberben.

Utoljára 2017 szeptemberében regisztráltak ennél magasabb – 52,4 pontos – adatot. A termelési részmutató az előző hónapról 0,8 ponttal emelkedve 54,7 pontot ért el novemberben, a termelés lendületes növekedését jelezve. Az új megrendelések állományának bővülése pedig még ennél is nagyobb ütemben gyorsult: októberhez képest 1,1 ponttal javulva 53,9 pontra emelkedett. A feldolgozóiparon kívüli, főként a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén kimagaslónak számító növekedésről számoltak be. A gazdaság több mint felét adó szektor beszerzésimenedzser-indexe 56,4 pontra erősödött az októberben mért 56,2 pontról.

Az adat 2012 júniusa óta a legkedvezőbb, akkor 56,7 pontot mértek 

– írta a távirati iroda.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány miatt a kínai GDP az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság ez évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF előrejelzése szerint az idén 1,9 százalékos lehet a kínai GDP-növekedés mértéke, jövőre pedig 8,2 százalékos bővülés várható.

Rovatok