Index Vakbarát Hírportál

A briteknél harmadával csökkent az új fertőzések száma a korlátozások nyomán

2020. november 30., hétfő 10:46

Egy nemrég végzett tudományos kutatás szerint a brit kormányzat által bevezetett korlátozások révén mintegy harminc százalékkal csökkent az új fertőzések száma – írja a BBC.

A briteknél november 5-én újabb, az egész ország területén bevezetett szigorú korlátozások léptek érvénybe, amelyek egy kutatás szerint sokat segítettek a járvány visszaszorításában. 

Ezt a kutatást a londoni Imperial College végezte, november 13. és 24. között, és az adatokat a tudósok egy korábbi kutatásukkal vetették össze.

A kutatók szerint a vizsgált időszakban

a vírus reprodukciós rátája 0,88-ra esett vissza,

vagyis – átlagban számolva – minden fertőzést kevesebb mint egy embernek adnak át. 

A kutatás során továbbá azt is megállapították, hogy:

A kutatás során továbbá azt is megállapították, hogy bizonyos tényezők fennállásakor az átlagnál gyakrabban fertőződtek meg a vizsgált személyek koronavírussal. Állításuk szerint gyakrabban mutatták ki a vírust:

Paul Elliot professzor, a kutatás vezetője biztatónak nevezte az adatokat:

Úgy tűnik, hogy az utóbbi hónapok egymást követő intézkedései segítettek a járvány visszaszorításában a gócpontoknál, és ezt a hatást tetézték a november 5-én bevezetett korlátozások

– mondta.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az évnek „egy kihívásokkal teli időszaka” következik, és emiatt a járvány tekintetében még nagyobb szerepet kap majd az, hogy az emberek miként „cselekednek és viselkednek”. 

Matt Hancock egészségügyi államtitkár a kutatás eredményét kommentálva ugyancsak óvatosságra intette a briteket. Szerinte ugyanis ezek azt bizonyítják, hogy továbbra is szükség van a korlátozások fenntartására. 

Még nem vehetjük le a lábunkat a gázpedálról

– fogalmazott.

(Borítókép: Maszkot viselő férfi Londonban 2020. november 25-én. Fotó: Dominic Lipinski / PA Images / Getty Images)

Rovatok