Index Vakbarát Hírportál

Rágalmazás miatt börtönbüntetést kapott a volt dél-koreai elnök

2020. november 30., hétfő 12:25

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték azt a korábbi dél-koreai elnököt Cson Tu Hvant (Cson Duhvan), akit 1995-ben hazaárulás és korrupció vádjával már halálra ítélték, de két év után elnöki kegyelemmel szabadult. A politikus újra börtönbe küldték egy egykori politikai aktivista megrágalmazása miatt, ám ismét enyhítettek ítéletén és két évre felfüggesztették a kapott börtönbüntetést – adta hírül az MTI. A bírósági tárgyalást abban vársoban, Kvangdzsuban tartották, ahol negyven évvel ezelőtt a helyi lakosok tiltakozni kezdtek az akkor még hivatalban lévő államfő, Cson Tu Hvan autoriter kormánya ellen. Az elnök harckocsik és ejtőernyősök bevetésével, brutálisan leverte a kormánya elleni megmozdulásokat, több száz, egyes feltevések szerint több ezer embert megöletve.

Az újabb per azért indult, mert Cson Tu Hvan a 2017-ben megjelent emlékirataiban megrágalmazta Cso Csul Hjunt, aki korábban politikai aktivista volt. Az egykori államfő „alávaló hazudozónak” nevezte az azóta már elhunyt katolikus papot, aki az 1980-ban történtekről azt mondta, hogy akkor kormányhelikopterekről lőtték a tiltakozó civileket.

Bár Cso Csul Hjun ugyan 2016-ban elhunyt, azonban a volt államfőt akár kétéves börtönre és öt millió von (1,3 millió forintnyi) pénzbírságra is ítélhették volna. A tárgyalás végén a bíróság kimondta, hogy igenis szavahihetők azok a beszámolók, amelyek szerint az 1980-as tüntetések idején valóban helikopterekről nyitottak tüzet civilekre a biztonsági erők. 

Rovatok