Index Vakbarát Hírportál

Hullanak a fejek a szlovák politikai életben

2020. december 1., kedd 19:02

Kedden délután a különleges rendőri erők szállták meg a Penta pozsonyi székhelyét. A beavatkozás feltehetően a Gorilla-üggyel áll kapcsolatban, ahol az egyik főkolompos a cég vezére, Jaroslav Haščák volt, akit korrupcióval és pénzmosással vádolnak.

Elvették a mobilokat, notebookokat, az embereket őrizetbe vették. Azoknak az egyszerű alkalmazottaknak, akik akkor épp ezeken az emeleteken tartózkodtak, ott kellett maradniuk, hátratett kézzel a falhoz állítva

nyilatkozta egy szemtanú a Denník N-nek.


A Körkép.sk beszámolója szerint az „Isten malmai” és a  „Tisztítótűz” elnevezésű akciók folytatásáról van szó, amikor is elfogták többek között Dušan Kováčik volt speciális ügyészt és Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőnököt. Most Haščákkal együtt letartóztatták a SIS elhárításának korábbi főnökét, Ľubomír Arpášt és feleségét, aki szintén a titkosszolgálatnak dolgozott korábban.

A maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az ország. Pont 

– írta közösségi oldalán Igor Matovič pozsonyi kormányfő. 

A Penta Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatója, országszerte mintegy 30 ezer embert foglalkoztat alvállalatain keresztül. A teljes (bevallott) eszközállománya 6,5 milliárd eurót tesz ki, tulajdonosai pedig immár évek óta a leggazdagabb szlovákok és csehek top 10-es mezőnyébe tartoznak. A SME összefoglalója szerint a cég alapítóinak közös története az előző érába nyúlik vissza, amikor együtt kezdtek tanulni a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében, ami akkoriban nemcsak a kommunista diplomaták képzőhelye, hanem a KGB-ügynökök toborzóhelye is volt. 

Lengyelországban a helyi média kereszttüzébe került Alexander Kwasniewski államfő is, aki egy évig az intézetben tanult. Csehországban pedig a parlament elé terjesztettek egy javaslatot, mellyel az MGIMO-t törölnék azon egyetemek listájáról, amelyek diplomáit az államigazgatás elismeri. 

Rovatok