Index Vakbarát Hírportál

Fico népszavazással váltaná le a kormányt Szlovákiában

2020. december 2., szerda 20:54

Aláírásgyűjtésbe kezd az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a legerősebb szlovákiai ellenzéki párt, azért, hogy népszavazással kényszerítse ki az előrehozott választásokat – tudatta szerdai  pozsonyi sajtótájékoztatóján Robert Fico pártelnök.

Azért döntött így a párt, mert a kormánykoalíció képviselői nem hagyták jóvá a pozsonyi parlament szerdára összehívott rendkívüli ülésének napirendjét, meghiúsítva ezzel magát az ülés megtartását is. A Smer-SD azt indítványozta, hogy a rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontja a népszavazás kiírása legyen. Szlovákiában népszavazást egyszerű többséggel indítványozhat a parlament, vagy azt egy legalább háromszázötven ezer aláírással megtámogatott petíció benyújtása után írhatja ki az államfő.

Az előrehozott választások kiírását célzó népszavazást azért kezdeményezte az ellenzéki párt, mert szerintük az Igor Matovic vezette kormány az utóbbi hetekben-hónapokban kaotikus intézkedéseket hajtott végre.

Külön kiemelték a járványellenes intézkedéseket, melyek közül többnek a Smer-SD szerint nincs jogalapja és sérti az emberi jogokat.

Példaként az országos teszteléseket említették.

Robert Fico már korábban jelezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, ha decemberben újabb tesztelések lesznek. 

Smer-SD által javasolt népszavazáson arra lehetne igent vagy nemet mondani, hogy Szlovákiában 2021. június 30-ig rövidítsék le a jelenlegi törvényhozás megbízatásának időszakát. 

Rovatok