Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választások felé tart Izrael

2020. december 2., szerda 17:17

Izraelben a törvényhozók előzetes voksolásban megszavazták a kneszet feloszlatását: a képviselők 61-54 arányban döntöttek a parlament feloszlatásáról, és új választások kiírásáról.

A továbbiakban első, második és harmadik olvasatban is meg kell szavazniuk az indítványt ahhoz, hogy az törvényerőre emelkedjék.

A kormánykoalícióban résztvevő Kék-Fehér párt is támogatta a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt, a jelenlegi parlament feloszlatását, mert nem sikerült elérnie Benjámin Netanjahu kormányfő ellenében a jövő évi költségvetés megalkotását.

Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke azt mondta:

„A Likudnak döntenie kell a büdzsé megszavazásáról, Netanjahunak elsődleges feladattá kell tennie ezt, és akkor minden rendben lesz.”

Tehát ez esetben maradhat pártja a koalíciós kormányban. 

A következő három hétben elvileg megállapodásra juthat Ganz és Netanjahu a költségvetés további halasztásáról, de ebben az esetben a legfelsőbb bíróság várhatóan tiltakozni fog, mert már eddig is sérelmezte, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket a büdzsé december végi elfogadáshoz.

Ha Beni Ganz visszalépne követelésétől, akkor is csak néhány hónapos haladékra számíthatna a helyi politikai elemzők egyöntetű véleménye szerint, mert Netanjahu mindenképpen választásokat akar még mielőtt jövő novemberben át kellene adnia a kormányfői széket Ganznak a koalíciós megállapodásban rögzített rotáció szerint – jelentette az MTI izraeli tudósítója.

Ha nem születik döntés december végéig sem a kneszet feloszlatásáról, sem a költségvetésről, akkor a jelenlegi törvények szerint december 23-án, a költségvetés benyújtásának meghosszabbított időpontjában automatikusan feloszlik a 23. izraeli parlament, és automatikusan ki kell írni három hónap utánra, vagyis várhatóan március 21-re az előrehozott parlamenti választásokat, két éven belül negyedszer is.  

   

Rovatok