Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna: megszüntetik a hétvégi zárlatot, bár nincs átütő javulás

2020. december 2., szerda 15:43

Az európai országok között Ukrajna a negyedik helyen van az új koronavírusos betegek száma alapján a Worldometer statisztikai honlap adatai szerint az utóbbi két napon, a világon pedig a tizedik – írta a Karpatalja.ma az Ukrajinszka Pravda hírportál cikke alapján. A halálesetek számában Ukrajna most Európában a nyolcadik, a világon a tizenharmadik helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokat romlott a helyzet az utóbbi időben más országokkal összehasonlítva. 

Ukrajnában megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt – így már 758,2 ezernél jár az összes igazolt fertőzött száma az országban – , viszont hosszú idő után most először, többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek.

A kormány a mai ülésén úgy döntött, hogy megszünteti a hétvégi zárlatot 

– derül ki az MTI kijevi tudósításából. Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta: az úgynevezett hétvégi karantén beváltotta a reményeket. Ez a megoldás novemberben három hétvégén működött, és ennek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhetett szombaton és vasárnap.

A megbetegedések száma hatezerrel csökkent az előre prognosztizálthoz képest, és némileg stabilizálta a helyzetet a kórházakban is.

Az ukrán kormányfő jelezte azt is: mostantól az ország egész területén, és minden egyes nap a korábbi narancsszínű besorolás szerinti korlátozások maradnak érvényben. Hozzáfűzte: a kormány még dolgozik a korlátozások esetleges további szigorításán, amelyeknek a bevezetéséről hét nappal korábban tájékoztatni fogja a közvéleményt.  

Rovatok