Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdok a magyar kormánytól az erdélyi gazdáknak

2020. december 2., szerda 15:10

Újabb 6,5 milliárd forint értékben ír ki pályázati felhívást a kormány az erdélyi mezőgazdaság számára, és folytatódik az eddig megítélt támogatások folyósítása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának a Maros megyei Kerelőszentpálon, ahol a magyar állam támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet látogatta meg. Az MTI tudósítása szerint hozzáfűzte: Magyarország az elmúlt években

70 milliárd forintnyi beruházásösztönzési támogatást juttatott Erdélybe, és így 135 milliárd forint értékű beruházást hajthatott végre mintegy 6 ezer kis-, közepes és nagyvállalat.

Az idén 53 mezőgazdasági nagyberuházás jött létre, együttesen 40 milliárd forint értékben, amelyekhez a magyar kormány 20 milliárd forint támogatást adott. Így lehetővé vált az erdélyi gabonatárolási és gabonafeldolgozási kapacitás számottevő, 40 ezer tonnás gyarapítása.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

Ez azt jelenti, hogy az itt élő gazdálkodóktól meg tudják vásárolni a terményeket, azokat fel tudják dolgozni, és úgy tudják értékesíteni a piacokon. Ez hatalmas előrelépés az itt élő gazdálkodók számára.

Rovatok