Index Vakbarát Hírportál

Jelképesen klímavészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon

2020. december 2., szerda 09:37

Klímavészhelyzetet hirdettek szerdán jelképesen Új-Zélandon, csatlakozva 30 másik országhoz.

A törvényhozásban a pártoknak a kérdésben elfoglalt álláspontja mentén 76-an támogatták a kezdeményezést, 43-an ellenezték.

A munkáspárti kormány emellett egy új kezdeményezéssel állt elő, amelynek értelmében számos közszolgálat karbonsemlegessé válna 2025-től, amivel részben megszabadulnának a széntüzelésű vízmelegítőktől, továbbá elektromos járműveket vennének – tájékoztatott az MTI.

Jacinda Ardern miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya általában csupán természeti katasztrófák kapcsán hirdet vészhelyzetet, de egy ilyen rendelkezés nem terjed ki a klímaváltozásra, pedig az ahhoz kapcsolható katasztrófák továbbra is bekövetkeznek majd. 

A most elfogadott nyilatkozat elismerése annak a tehernek, ami a következő generációkra vár. Arról az országról van szó, amelyet örökölni fognak. Annak az adósságnak a terheiről szól, amely rájuk marad, ha csak nem gondoskodnak most arról, hogy vezető szerepet tanúsítsanak a klímavédelem kérdésében

– fogalmazott Jacinda Ardern. A nyilatkozat következtében nem keletkeznek új törvényi hatáskörök, még pénzt sem rendelnek hozzá, az pusztán jelképes. Ardern és más törvényhozók ugyanakkor megígérték, hogy a nyilatkozatot folyamatos intézkedésekkel támogatják majd.

Rovatok