Index Vakbarát Hírportál

Nem vétóznak a lengyelek, ha az Európai Unió konkretizálja a jogállamiságot

2020. december 3., csütörtök 21:25

Lengyelország hajlandó lemondani arról, hogy megvétózza az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetését, ha az Unió elfogad egy jogilag kötelező érvényű, magyarázó nyilatkozatot az uniós források lehívása és a jogállamiság kapcsolatáról – adta hírül a Reuters.

Ezt Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes jelentette ki az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselőivel folytatott tárgyalása után tartott, csütörtök esti brüsszeli sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, hogy

tudatosult bennük, egy lengyel vagy magyar vétó esetében egy átmeneti költségvetés lépne életbe, ami se Lengyelországnak, se a többi 26 tagországnak nem kedvezne.

Hozzátette: ezért mindenkinek érdekében áll, hogy kompromisszumos megoldást találjanak.

Ez a megoldás pedig egy jogilag kötelező deklaráció lehetne, amely értelmezi a jogállamisági mechanizmust. Gowin ebben látja annak garanciáját, hogy a jogállamisági szabályozást nem alkalmazható nyomásgyakorlásra a tagállamokkal szemben más területen, mint az uniós források megfelelő kezelése. 

A lengyel miniszterelnök-helyettes tudatta azt is, hogy az EB tisztségviselők világosan értésére adták: ha Varsó és Budapest ragaszkodik a vétóhoz, az Európai Unió megkerüli őket a koronavírus-járvány utáni, 750 milliárd eurós helyreállítási alapjával. Az alapot elvben Lengyelország és Magyarország nélkül is működtetheti a többi 25 tagállam. 

(Borítókép:  Jaroslaw Gowin. Fotó: Wojciech Olkusnik / MTI / EPA)

Rovatok