Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron: Mi nem vagyunk Magyarország

2020. december 4., péntek 22:13

A francia elnök, Emmanuel Macron elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint kormányzata illiberális fordulatot vett, mert be akar vezetni egy rendőröket óvó intézkedést, valamint azért, mert fokozottan ellenőrzik Franciaország iszlamista csoportjait – írja a Reuters

Pénteken egy interjúban a francia elnök azt mondta:

Nem kielégítő a jelenlegi helyzet, de ettől ez még nem tesz minket illiberálissá. Mi nem vagyunk Magyarország vagy Törökország vagy valami hozzájuk hasonló. Nem hagyhatom, hogy azt állítsák, hogy szabadságjogokat veszünk el.

November 29-én szombaton több százezer francia vonult utcára tüntetni a sajtószabadságért és a rendőri erőszak ellen. A tüntetéseket egyrészt az indította el, hogy kiszivárgott egy felvétel, amin egy fekete producert vernek össze francia rendőrök, másrészt pedig az a parlament előtt fekvő törvényjavaslat, amely akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntetné a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült felvételek közzétételét. 

Az interjúban szó esett Samuel Paty tanár lefejezéséről, amely után Emmanuel Macron kemény fellépést ígért az iszlamizmus ellen. Nyilatkozata után rengeteg muszlim országban tüntetni kezdtek ellene, most pedig elmondta, hogy érzése szerint a nyugati vezetők és értelmiségiek cserben hagyták őt az eset után:

Franciaországot a szólásszabadság melletti kiállása miatt támadták. Nagyon magányosak voltunk.

Rovatok