Index Vakbarát Hírportál

Uniós költségvetés: Lengyelország kitart a közös magyar–lengyel álláspont mellett

2020. december 4., péntek 13:05

Derűlátó a jogállamiság helyzetét vizsgáló mechanizmus kérdéseivel kapcsolatban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus bízik benne, hogy a következő napokban megoldást fognak találni a mechanizmus önkényes alkalmazása körüli félelmek eloszlatására. Az EU soros elnökségét adó Németország ugyanis minden erejével ezen dolgozik – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió következő hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról júliusban elért, „történelmi jelentőségű megállapodás” teljes mértékű végrehajtására kell törekedni.

Charles Michel a hivatalba lépése óta eltelt egy évet és főként az Európai Unió előtt álló kihívásokat értékelő beszéde után kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy az EU akadályokkal szembesült, de közös megoldást kell találnia az alapvető fontosságú költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadása érdekében – adta hírül az MTI.

Csütörtök este brüsszeli látogatása alkalmából a legkisebb lengyel kormánykoalíciós párt elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes is a kompromisszum szükségességéről beszélt. Gowin kijelentette, hogy a költségvetés ügyében a kompromisszum szerinte akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a költségvetési feltételrendszer magyarázatáról. Mint mondta, Lengyelország meg akar bizonyosodni arról, hogy a feltételrendszer kizárólag az uniós alapok átlátható és tisztességes felhasználását érinti majd.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ugyanakkor arról posztolt a Facebookon, hogy az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel–magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, mind hazai, mind uniós színtéren. 

Az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetésével és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban megfogalmazott álláspontnak alapvető jelentősége van az Európai Unió jövője szempontjából – olvasható a bejegyzésben.

Morawiecki szerint Lengyelország védeni fogja az európai alapszerződések szellemét, és küzdeni fog valamennyi tagállam egyenlőségéért, azért, hogy demokratikus módon választhassák meg az általuk követendő utat.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő mai Twitter-bejegyzése szerint pedig 

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel–magyar álláspont mellett.

Lengyelország csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) zárókövetkeztetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá – írta.

Rovatok