Index Vakbarát Hírportál

Az új elnök szerint ki kell vonni az orosz katonákat Moldova területéről

2020. december 4., péntek 13:47

A Dnyeszter menti (oroszbarát) szakadár terület helyzetének rendezéséhez ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból – jelentette ki Maia Sandu frissen megválasztott moldovai elnök az Evropejszkaja Pravda című lap ukrán nyelvű kiadásának adott interjújában. 

Ellenzem Moldova szövetségi állammá alakítását, és nem támogatom azokat a megoldásokat, amelyeket Igor Dodon (hivatalban lévő oroszbarát elnök) és pártja javasolt. Bár nem terjesztettek elő egyértelmű javaslatokat, beszéltek az ország föderalizálásáról. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a konfliktus megoldásának formátumát. Ennek magában kell foglalni az orosz katonák kivonását Moldova területéről. Mindig is ezt mondtuk és továbbra is ezt fogjuk mondani

– mondta az új elnök, emellett elismerte, hogy egyelőre még nem találták meg a konfliktus rendezésének módját, formáját. A még hivatalban lévő elnök szerint a megválasztott elnöknő kijelentése komoly hiba volt:

Már most arról beszél, hogy a békefenntartókat el kell vinni a Dnyeszter partjairól, az ukránoknak erősebb nyomást kell kifejteniük a Dnyeszter-mellékre, a Donyec-medencére, és így tovább. Miféle felhívás ez egy megválasztott elnök részéről, akinek országában nincs még rendezve a konfliktus Dnyeszter-melléken, ahol harmincöt-ötven százalékban oroszok élnek? Súlyos hibának tartom kijelentéseit.

A hivatalban lévő elnök úgy gondolja, hogy a lakosság kiegyensúlyozott külpolitikát támogat, amely egyaránt jó kapcsolatokat ápol a Nyugattal és a Kelettel is. Igor Dodon arról is beszélt, hogy sajnálja, hogy Maia Sandu máris hátat fordított választási kampánya során tett ígéreteinek, miszerint együtt fog működni Oroszországgal.

Ha a jövendőbeli elnök oroszellenes politikát fog folytatni, abból semmi jó nem lesz sem e politikus, sem az ország számára

– emelte ki a hivatalban lévő elnök. 

Rovatok