Index Vakbarát Hírportál

Megvan az új szlovák főügyész, folytatódhat a korrupciós botrányok felgöngyölítése

2020. december 4., péntek 11:49

Csütörtökön a szlovák parlament megválasztotta az ország új főügyészét – írta meg a korkep.sk. A NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) sorozatos akcióival korábbi vagy jelenlegi rendőrségi és bírósági magas beosztású személyeket vettek őrizetbe, nem is beszélve az őket mozgató befolyásos oligarchákról. A következő logikus lépés egy megfelelő jelölt volt a főügyészség élére. A szlovák képviselőknek mind a hat jelölt mellett állást kellett foglalniuk, miközben csak egy személyt támogathattak.

A választáson Maroš Žilinkát választották meg, bár személyéhez még Zuzana Čaputová államfő jóváhagyása is szükséges. Žilinka 132 támogató szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy a koalíció és az ellenzék is támogatta őt. Rajta kívül Tomáš Honz kapott még 15 szavazatot a Za ľudí frakció tagjaitól. A többi jelöltet senki sem támogatta.

Szlovákiában Jan Kuciak újságíró és barátnőjének meggyilkolása földrengésszerű változásokhoz vezetett. Az üggyel kapcsolatban a legmagasabb szintű politikusok felelőssége is felmerült

Rovatok