Index Vakbarát Hírportál

Az idei karácsony nem lesz olyan, mint eddig volt Olaszországban

2020. december 4., péntek 07:51

A tartományok és városok közötti mozgás tiltása, a külföldi síelésből hazatérő olaszok karanténba helyezése, de az üzletek nyitva tartásának meghosszabbítása is szerepel a december 4-től életbe lépő és az ünnepek időszakára vonatkozó új járványintézkedések között, amelyeknek végleges változatát Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette.

A kormányfő szerint az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt.

A miniszterelnök megerősítette a korábban már vázlatosan közölt intézkedéseket, melyek péntektől január 15-ig lesznek érvényben. Hangsúlyozta, hogy hiába kezdett el lefelé ívelni a járványgörbe, a novembertől bevezetett korlátozásokat nem oldják fel az ünnepek alatt sem a betegség esetleges újabb hullámának megakadályozására.

December 21. és vízkereszt ünnepe, január 6. között az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges. December 25-én és 26-án, valamint január 1-jén a városok, települések közötti mozgás is tiltott.

Nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat sem, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart. December 31. éjszaka a tilalom reggel 7 óráig lesz érvényes. A szállodák egész Olaszországban megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy szilveszter este és éjszaka lezárják konyhájukat, és az év utolsó napján nem rendezhetnek semmilyen találkozót, ünneplést.

A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldről hazatérő olaszokra is vonatkozik, például azokra, akik szomszédos országokba mennek át síelni az ünnepek alatt.

Rovatok