Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Királyságba már megérkeztek a vakcinák

2020. december 4., péntek 08:19

Csütörtökön késő este megérkezett a Pfizer/BioNTech oltóanyaga az Egyesült Királyságba, ahol már jövő hét folyamán elkezdődik az oltási kampány.

A vakcinákat Belgiumból szállították egy kamionnal, amely a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által fejlesztett oltóanyagból

London eddig 40 millió dózist rendelt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

A brit kormány elsőbbségi listát állított össze arról is, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához. A 25 oldalas útmutatásból kiderült, hogy

a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak.

Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok dolgozói, majd időrendi sorrendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek oltása következik.

Mindeközben Anthony Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója bírálta az említett oltóanyagot:

Tudják, szeretem a briteket, nagyszerűek, kiváló tudósok, azonban most csak átvették a Pfizertől származó adatokat, s ahelyett, hogy nagyon alaposan ellenőrizték volna ezeket, azt mondták, hogy rendben, adjuk meg az engedélyt, és ennyi, ezt is tették.

Később az igazgató bocsánatot kért a kijelentéséért, mondván:

Nagy a bizalmam mind a tudományos, mind a szabályozásért felelős közösség iránt az Egyesült Királyságban. Nem akartam semmiféle hanyagsággal vádolni (az illetékes brit hatóságot), még ha úgy is lehetett érteni.

Rovatok