Index Vakbarát Hírportál

Szombat estig több mint 80 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon

2020. december 5., szombat 21:27

Szombat este nyolc óráig 81 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon - derült ki a román Állandó Választási hatóság (AEP) honlapján valós időben követhető részvételi adatokból.

A román diaszpóra körében amúgy sem népszerű levélvoksolás megbízhatósága körül újabb kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy a postára feladott válaszborítékok több mint egyharmada nem érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt. Constantin Mituletu-Buica, az AEP elnöke szombaton azt mondta, 35 880 külföldön élő román állampolgár adta le szavazatát, de csak 21 600 levélvoks jutott el időben a választási bizottsághoz, tehát több mint 14 ezer válaszboríték "valahol még úton lehet".

A levélvoksok körüli botrányért a pártok a román postát vagy a kormányt tették felelőssé, abban viszont egyetértenek, hogy az érintettek csak úgy menthetik meg voksukat, ha vasárnap estig személyesen is felkeresik valamelyik külföldi választókört. A külföldi választókerületből négy képviselő és két szenátor kerül a bukaresti parlamentbe.

Magyarországon a román nagykövetségen és a Román Kulturális Intézetben két-két, Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán, illetve Biharkeresztesen, a református templom melletti óvoda épületében egy-egy szavazókört alakítottak ki. Közép-európai idő szerint szombat este 19 óráig 320 szavazatot adtak le Magyarországon a romániai parlamenti választáson.

Rovatok