Index Vakbarát Hírportál

Jött egy kis urnaforradalom Kuvaitban, a parlamenti képviselők kétharmada politikai újonc

2020. december 6., vasárnap 17:26

Parlamenti választásokat tartottak a perzsa-öbölbeli országban. A törvényhozásbeli mandátumok csaknem kétharmadát politikai újoncok nyerték el, Szabáh al-Hálid al-Hamad, Kuvait miniszterelnöke benyújtotta a maga és kormánya lemondását. Ez a rutineljárás része, ugyanis a Hamad kormánya választási vereséget szenvedett. 

A kuvaiti emír ezt elfogadta, és felkérte a kabinetet, hogy ügyvivőként irányítsa tovább az országot, amíg meg nem alakul az új kormány.

A Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő, kőolajban gazdag, apró, 1,4 millió lakosú monarchiában nem egészen hatszázezer választót vártak szombaton az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 50 tagját.

Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik,

az egykamarás, 65 tagú nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, a fennmaradó 15 helyet a kormány miniszterei kapják.

Hírügynökségek szerint a leköszönő parlament ötven képviselője közül csak 19-et választottak meg újra, az ötven megválasztott törvényhozó 62 százaléka újonc lesz, akinek nincs semmilyen törvényhozási tapasztalata.

A választásokon induló 28 nő közül egy se jutott be a parlamentbe.

Nem tudott győzni Szafa al-Hásem sem, aki több cikluson át volt a törvényhozás tagja. A választási bizottság végleges adatokat még nem közölt, de a helyi sajtó szerint nem jutott be a parlamentbe az Iszlám Szalafista Gyűlés nevű szervezet, az Iszlám Alkotmányos Mozgalom – a Muzulmán Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet politikai szárnya – pedig három mandátumhoz jutott, miközben előzőleg 24 mandátuma volt. A síiták megőrizték hat helyüket a törvényhozásban.

A szigorú járványügyi korlátozások közepette tartott szavazáson a választási részvétel hatvanszázalékos volt.

Rovatok