Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: bejutott az RMDSZ és a szélsőjobb is, a szociáldemokraták megverték a regnáló liberálisokat

2020. december 6., vasárnap 20:12

Helyi idő szerint este 9 órakor (magyar idő szerint 8-kor) zárták az urnákat a romániai parlamenti választáson. 

Végleges eredmény a diaszpóra szavazataival együtt hétfő este várható. 

A választási hatóság, az AEP megrendelésére készített exit poll felmérés szerint:

meglepetésre a szociáldemokraták (PSD) végeztek az élen, 30,5 százaléknyi voksot kaptak.

Második helyre a Klaus Iohannis államfő által is támogatott, Ludovic Orban kormányfő vezette nemzeti liberálisok (PNL) futottak be 29 százalékkal. Harmadik helyre az utcai és kormányellenes tüntetésekből kinőtt, nagy reményekkel várt kormányellenes erő, a Mentsük meg Romániát (USR) futott be 16,4 százalékkal.

A román parlamentarizmus harmincéves történetének legerősebb magyar összefogása hajrázott. A RMDSZ tulipános logója alatt, a két - Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt - fúziójából létrejött Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltjeire lehetett szavazni.

Az RMDSZ vezette magyar szövetség listájára 5,7 százaléknyian szavaztak.

ami azt jelenti, hogy a magyarságnak a következő négy évben is lesz törvényhozási képviselete Romániában.

Nagy meglepetés az is, hogy az alig egy éve alakult Alianța penru Unirea Românilor (AUR) – Románok Egyesüléséért Szövetség, amelyet a legmerészebb közvélemény-kutatók is alig 4 százalék körül mértek, 5,2 százalékkal, szintén bejutott a parlamentbe. 

Traian Băsescu centrista-nacionalista Népi Megmozdulás (PMP) pártja 5,5 százalékon áll, ugyanúgy, mint a Victor Ponta volt kormányfő vezette szociálliberális PRO Romania.

Az adatokból kiviláglik, hogy a megméretést teljes érdektelenség kísérte,

a részvételi arány 31,84 százalékon állt meg.

Az eddigi legalacsonyabb részvételt 2008-ban mérték, akkor a választók mindössze 39,20 százaléka ment el szavazni, ami alig több mint hétmillió jogosultat jelentett. Négy évvel ezelőtt sem volt sokkal fényesebb a helyzet, amikor 7,3 millió ember vette a fáradságot, hogy éljen szavazati jogával. 

Kormányzásra esélyesek

Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökeként már többször jelezte, hogy egy esetleges PNL-győzelem után, a pártja az USR-vel lépne koalícióra.  Ludovic Orban kormányfő is igyekezett a kamerák elé állni, rögtön az első részeredmények érkezése után után elmondta, 

abban bízik, hogy a nemzeti liberálisokban van annyi kraft, hogy maguk köré tudják gyűjteni a polgárokat tisztelő - Európa-párti - demokratikus erőket ahhoz, hogy kormányt alakítsanak.  

A PNL háza tájáról rögtön az első exit poll után kiszivárgott, hogy a PMP-t és a Mentsük meg Romániát, az USR-t várnák egy esetleges koalícióba. Az eredményeket figyelembe véve, a három pártnak hajszál híján megvan a kormányzáshoz szükséges 51 százaléka.  Traian Băsescunak a közösségi médiában tett nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy a PMP hajlandó is az együttműködésre a PNL-vel. Az exállamfő egyúttal megragadta az alkalmat arra is, hogy üzenjen Klaus Iohannisnak:

Remélem, hogy az elnök úr azt teszi, amit tennie kell, függetlenül a szavazás eredményétől, ellenzékbe küldi a PSD-t

Kelemen Hunor a maga beszédében jelezte, hogy az RMDSZ-t még egyetlen párt sem kereste meg, és kijelentette:

hogy ha a kívánalmaimról kell beszélnem, akkor egy centrista-jobboldali kormányt látnék szívesen az ország élén.

Ez nyilván azt jelenti, hogy az RMDSZ a PNL megkeresésére lenne nyitott. 

Az Egyesült Királyságtól az úzvölgyi temetőig

Ami az AUR-t illeti, a Románok Egyesüléséért Szövetség nevű alakulatot az Egyesült Királyságban hozta létre az a Moldovai Köztársaságban született George Simion, akinek egyik legmarkánsabb követelése Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése. A magát a diaszpóra pártjaként is aposztrofáló AUR sikerének az, az oka, hogy sikerül magához vonzania a szociáldemokratákból és a centrista-nacionalista pártokból kiábrándult románokat. George Simion és az AUR például az úzvölgyi tüntetések állandó szereplője volt, a magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa is szoros kapcsolatot ápol a párttal.

Az AUR közösségi oldalán jelentette be, hogy nem lép koalícióra egyetlen parlamenti párttal sem. 

Köszönöm, Románia! Büszkén fogunk képviselni téged! Senki mással nincs szövetség, csak veled, a mi románjainkkal!

A párt szónokai bukaresti székházukhoz hívták a pártolótagokat ünnepelni. A belvárosi épület előtt a kijárási tilalom ellenére egyre többen gyűltek össze. 

(Borítókép: Klaus Iohannis román államfő voksol egy bukaresti szavazóhelyiségében 2020. december 6-án a romániai parlamenti választások napján. Fotó: MTI / EPA / Román elnöki hivatal / Dragos Asaftei)

Rovatok