Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter beszállt a romániai választási kampányba, kitört a felháborodás

2020. december 6., vasárnap 13:27

Facebook-posztban fejezte ki felháborodását Victor Ponta román exkormányfő, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonos üzenettel szállt be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a romániai választási kampányba a decemberi 6-i megméretés előtt – vette észre a hvg.hu.

Szijjártó Péter magyar nyelvű üzenetével az RMDSZ adatbázisában szereplő személyeket hívták fel, csakhogy közöttük románok is voltak.

Szijjártó Péter vagyok, Magyarország külügyminisztere. Remélem, jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek, és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll. Most vasárnap el fog dőlni, mekkora lesz a magyarság súlya a román törvényhozásban, és ez bizony az ön szavazatán is múlik. A magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben. Ezért arra kérem önt és családját, hogy menjen el választani, és támogassa a magyar egységet, szavazzon az RMDSZ-re. Vasárnap győzzön a magyar összefogás! Hajrá, magyarok, hajrá, RMDSZ!

– mondja a külgazdasági és külügyminiszter a hangfelvételen, Victor Ponta pedig – aki jelenleg az ellenzéki PRO România Social Libera elnöke – ezt a még december 4-én írt bejegyzésében úgy kommentálja, „legális és normális”, hogy egy jelölt hangüzenetekkel kampányol, de az aligha, hogy egy másik ország külügyminisztere teszi ezt. Ha még ő lenne a miniszterelnök – fűzi hozzá –, azonnal véget vetne ennek a gyakorlatnak. Posztja alatt több ingerült hangú magyarellenes hozzászólást lehet olvasni.

Szijjártó Péter a héten személyesen is kampányolt az RMDSZ mellett.

Victor Ponta 2012 és 2015 között volt Románia miniszterelnöke. Jelenleg a PRO Romania és a liberális ALDE képviselőjelöltje. 2015 novemberében a bukaresti Colectiv klubban pusztító tűz miatt mondott le. Előtte a korrupcióellenes ügyészség, a DNA okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával vádat emelt ellene, de 2018 májusában felmentették.

Rovatok