Index Vakbarát Hírportál

Klímavédelem: a legnagyobb kibocsátók továbbra is lazsálnak

2020. december 7., hétfő 19:48

Az éghajlatváltozás feltartóztatását szolgáló erőfeszítéseket mérő mutató (Climate Change Performance Index – CCPI) alapján felállított rangsorban ismét nincs dobogós helyezett, mert „egyetlen ország sem tesz eleget a veszélyes klímaváltozás megakadályozásáért” – olvasható a Germanwatch nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a NewClimate Institute nevű nemzetközi kutatóintézet és a világ mintegy 130 országából több mint 1300 szerveződést összefogó Climate Action Network közös szervezésében készített elemzés adatait ismertető közleményben. Az elemzés szerint az üvegházhatást erősítő gázok legnagyobb kibocsátói közül egyetlen ország sem teszi meg a folyamat megfékezéséhez szükséges valamennyi lépést. 

A listát 2005 óta minden egyes évben összeállítják, és még egyszer sem volt első, második és harmadik helyezett – emlékeztetett az MTI. 

A nagyjából 400 klímavédelmi és energiapolitikai szakértő közreműködésével végzett kutatásban 57 ország és az Európai Unió teljesítményét vizsgálták. Ezek az országok juttatják a légkörbe az éghajlatváltozást fokozó gázok több mint 90 százalékát.

A lista elején, azaz a negyedik helyen, ismét Svédország áll, sorban a negyedik éve.

Utána az Egyesült Királyság, Dánia, Marokkó, Norvégia, Chile, India, Finnország, Málta és Lettország következik.

A CCPI-t 14 almutató alapján számolják. Négy fő dimenziót vizsgálnak; a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátás alakulását – amely 40 százalékos súllyal szerepel a CCPI-ben  –, a megújuló energiaforrások kiaknázását, az energiafelhasználást és a klímavédelmi politikát, egyaránt 20 százalékos súllyal. A vizsgálattal számszerűsítik és nemzetközileg összehasonlíthatóvá teszik, hogy miként törekszik egy-egy ország elérni a 2015-ben Párizsban kötött klímavédelmi egyezményben rögzített célokat.

A skandináv tagállamok, a feltörekvő Portugália és az EU egésze igen jól teljesít, és bejutott a globális lista élbolyába, ugyanakkor, mint írták, vannak „lefelé kiugró” értékeket mutató tagországok. Ezek közé tartozik Ciprus, Csehország, Lengyelország, valamint Magyarország is, amely a tavalyi 47. hely után az 50. helyen áll a klímavédelmi erőfeszítések alapján összeállított rangsorban.

 Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: David McNew

Rovatok