Index Vakbarát Hírportál

Valóságos fegyverarzenált talált a postán az Europol

2020. december 7., hétfő 21:43

Hat lőfegyvert, tizenhárom lőfegyver-alkatrészt, közel háromszáz kézifegyvert és mintegy hatszáz darab lőszert sikerült lefoglalnia az Europolnak abban az akciójában, melyben közel négyszáz hatósági személy vett részt valamilyen formában – adta hírül az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) portálja.

A kisebb magánhadseregnek is elég mennyiségre úgy bukkantak, hogy negyvenkétezer csomagot vizsgáltak át, melyeket postai úton vagy futárszolgálaton keresztül rendeltek és illegális árukat tartalmaztak. 

A lefoglalásokat hírszerzési szakasz előzte meg, melyben az Europol és az EU adó- és vám-, továbbá a migrációs ügyekkel foglalkozó főigazgatósága kockázati mutatókat dolgozott ki, különösen az internet titkosított, az úgynevezett darkweb felületein keresztül történő vásárlásokkal kapcsolatban. Az akció volumenét jól mutatja, hogy az összes tagállam rendőri hatóságai részt vettek benne. A tagországok rendőri és vámfelügyelő szervei fokozottan ellenőrizték a gyanús postai küldeményeket.

A műveletet már az EU által júniusban bemutatott biztonsági stratégiának megfelelően tervezték meg. A stratégia az uniót érő terrorista és biztonsági fenyegetések hatékony kezeléséhez határoz meg intézkedéseket. 

Rovatok