Index Vakbarát Hírportál

Öngólos alkotmánymódosítással menne neki a szélsőjobb az RMDSZ-nek

2020. december 7., hétfő 17:04

Az RMDSZ-nek nincs mit keresnie Románia parlamentjében, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az etnikai alapon szerveződő politikai alakulatok betiltását célzó alkotmánymódosítást kezdeményez – közölte George Simion, a vasárnapi választások nyomán parlamenti képviselethez jutott új nacionalista párt társelnöke, jelentette az MTI bukaresti tudósítója a Mediafax hírügynökségre hivatkozva.

Simion Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a kijelentésére reagált, aki a francia közszolgálati rádió román adásának adott interjújában az AUR meglepetésszerű eredményét úgy értékelte: „Semmi szükség nem volt 2020-ban egy ilyen pártra a román parlamentben.”

A román média által megszólaltatott elemzők egyelőre csak találgatják, miként erősödött meg két-három hónap alatt észrevétlenül a részeredmények szerint csaknem 9 százalékos parlamenti súlyra számító politikai alakulat, amely a szeptemberi helyhatósági választásokon még nem jutott képviselethez az önkormányzatokban.

Dan Tapalga, a G4Media hírportálon közölt elemzésében úgy értékelte:

az AUR egy mesterségesen összevarrt „politikai Frankenstein”,

amelyben az idegengyűlölő, magyarellenes, Nyugat-ellenes, unionista (a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését sürgető), legionárius retorikát gyúrták össze, egy romániai, nem pedig orosz „laboratóriumban”.

Szerinte igaz ugyan, az AUR az egykori Nagy Románia Párt (PRM) szavazóit szerezte meg a Dragnea-féle nacionalistákat félreállító Szociáldemokrata Párttól, de a kommunizmus nosztalgiájából táplálkozó Corneliu Vadim Tudor vezette szélsőbaloldali PRM-mel szemben inkább szélsőjobboldali alakulatnak tekinthető.

A Digisport.ro több fotót publikált, amelyeken Simion látható a román válogatott szurkolóinak kemény magja körében, hozzátéve, hogy a galeri randalírozása miatt az UEFA több ízben megbüntette a Román Labdarúgó-szövetséget – írta a távirati iroda. 

Az erdélyi magyar lapok által „úzvölgyi provokátorként” emlegetett Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy „szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben.

Az AUR több mint száz aktivistája december 1-jén a vesztegzár alá vont Gyulafehérváron a gyülekezési tilalmat megszegve ünnepelte Erdély és a Román Királyság egyesülését. A párt a járványügyi korlátozásokkal elégedetlenkedők és vírustagadók körében szerzett népszerűséget, tüntetéseket szervezett Bukarestben a védőmaszk kötelezővé tétele ellen.

Rovatok