Index Vakbarát Hírportál

Nem akarnak az ukránok politikai harcot vívni Magyarországgal

2020. december 7., hétfő 15:55 | aznap frissítve

Ukrajna nem érdekelt abban, hogy politikai harcot vívjon Magyarországgal – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, idézte a távirati iroda az RBK-Ukrajina hírportált. A tárcavezető kifejtette, hogy

három okból nem akar Ukrajna Magyarországgal politikai összetűzésbe keveredni.

„Először is, mert egy fontos szomszéd ország Közép-Európában, és mi is részesei vagyunk ennek a térségnek. Másodszor, mert egy NATO-tagország, és szeretnénk normálisan együttműködni Magyarországgal az euroatlanti integráció kérdésében. Harmadszor, mert az Európai Unió tagállama, amelynek álláspontja szintén fontos számunkra.”

Hangsúlyozta, hogy mindkét félnek tiszteletben kell tartania egymás jogszabályait és nemzeti érdekeit. A miniszter szavai szerint több konfliktus is van az Ukrajnában élő magyar kisebbség körül, aminek az az oka, hogy mindkét országot „traumatizálja a történelme”.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat házkutatást tartott több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics László KMKSZ-elnök lakásán is. Ezek során – a KMKSZ tájékoztatása szerint – egy kelet-ukrajnai bíróságnak egy korábban szeparatizmus vádjával indított büntetőügyre hivatkozó döntése alapján olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

Ezt megelőzően, november 24-én nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba. A miniszteri biztost három évre kitiltották Ukrajna területéről.
Mindkét külügyminiszter bekérette hivatalába a másik ország nagykövetét, hogy kifejezze tiltakozását.

Rovatok