Index Vakbarát Hírportál

Már a parlament is Nicolas Maduro elnök zsebében van Venezuelában

2020. december 7., hétfő 11:40

Átvette az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett a Nicolás Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) az ellenzék által bojkottált vasárnapi parlamenti választás után, amelyen a szavazásra jogosultak alig harmada vett részt, és amelynek megtartását a nemzetközi közösség is élesen bírálta.

Indira Alfonzo, a Nemzeti Választási Tanács elnöke hétfőn azt mondta, hogy a PSUV és a vele szövetséges erők koalíciója a választásokon megszerezte a képviselői helyek 67 százalékát, vagyis valamivel több mint kétharmadát. Caracasban a parlament volt eddig az egyetlen olyan testület, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött. A Hugo Chávez néhai elnök örökébe lépett szocialista államfő úgy szorította mégis a politikai porond oldalvonalára az ellenzék által uralt nemzetgyűlést, hogy 2017 közepén alkotmányozó nemzetgyűlést alakított, kizárólag a hozzá hű tagokból. Ennek a testületnek nemcsak az alaptörvény megváltoztatására van jogosítványa, de törvényalkotói hatáskörökkel is felruházta magát. A testület megbízatásának hatálya decemberben, az új parlament megalakulásával jár le.

A mostani alacsony részvételre részben a koronavírus-járvány szolgál magyarázatul, mivel Venezuelában már több mint százezren kapták el a fertőzést.  De az ellenzék is a választás bojkottjára szólított fel. Juan Guaidó ellenzéki vezetőt az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. 

Az Európai Unió nem volt hajlandó választási megfigyelőket küldeni Venezuelába, és az Egyesült Államok, illetve az Amerikai Államok Szervezete is bírálatát fejezte ki amiatt, hogy a választási folyamatból hiányoznak a demokratikus garanciák. Kanada már a voksolás előtt azt üzente, hogy nem fogja elfogadni az eredményt, és hasonló álláspontra helyezkedett a Venezuelával szomszédos Kolumbia is.

Rovatok