Index Vakbarát Hírportál

EU-költségvetés: nem engedi el egymás kezét Budapest és Varsó

2020. december 7., hétfő 19:32

Az európai uniós költségvetéssel és helyreállítási alappal összefüggésben kilátásba helyezett vétó ügyében Magyarország és Lengyelország kormánya megerősítette, hogy

kitart egymás mellett, nem ad teret az együttműködésük megtörését célzó semmiféle szándék érvényesülésének

 – mondta Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően Brüsszelben az MTI tudósítása szerint.  A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: mindkét országnak joga van vétót emelni.

Hozzáfűzte: Magyarország és Lengyelország úgy gondolja, egy konszenzussal elfogadott álláspont kialakításához további tárgyalásokra van szükség. A megállapodásra esélyt látnak, ugyanis mindkét ország elkötelezett híve a jogállamiságnak.

Szijjártó szavai szerint képmutató vita folyik a bevezetni kívánt mechanizmusról, ugyanis azok beszélnek a jogállamiság fontosságáról, akik maguk akarják áthágni az uniós szerződéseket azáltal, hogy olyan jogot akarnak elvenni Magyarországtól, amit a szerződések garantálnak. Nem szabad összekötni olyan dolgokat, amelyeknek nincs közük egymáshoz – utalt az uniós költségvetésre, a pénzügyi mentőcsomagra, illetve a politikai feltételrendszerre.

A magyar diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás lehetővé teszi az újabb migrációs beáramlást Európába.

Jelezte: azon országokra pedig, amelyek nem ehhez tartják magukat, ráfogják a jogállamiság hiányának vádját, és próbálják fékezni az uniós források utalását. Az uniós alapszerződéssel ellentétes ilyen feltételekhez kötni az EU-s kifizetéseket – ismételte meg a magyar kormány álláspontját Szijjártó Péter.

Rovatok