Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre

2020. december 8., kedd 22:47

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt Varsóba repült, hogy találkozzon  Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel.

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok

− jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Varsóban, a tárgyalás után. A magyar kormányfő úgy ítéli meg, hogy

jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

A Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban a kormányfő elmondta, hogy Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek, és fontosnak tartják az EU alapszerződéseiben foglaltak, a nemzeti érdekek, illetve a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi források megvédését.

Hangsúlyozta, hogy azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Nem lenne ugyanis kívánatos egy olyan helyzet, amelyben pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben. Kiemelte:

A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme.

Szerinte a két ország együtt

elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez.

Továbbá  rámutatott, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös. Hozzátette:

A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller azt mondta:

Azt akarjuk, hogy az Európai Unió költségvetésére vonatkozó kritériumok kizárólag magát a büdzsét érintsék (...), hogy a források esetleges felfüggesztéséhez kapcsolódó feltételek csakis a költségvetés teljesítésére vonatkozzanak.

A szóvivő elmondta továbbá azt is, hogy 

a lengyel-magyar állásponttal több uniós ország is egyetért,

ezért úgy véli, hogy a brüsszeli tárgyalásokon megegyezésre juthatnak. Hozzátette:

Az esélyeket illetően inkább optimisták vagyunk, de ehhez két fél megegyezésére van szükség.

Piotr Müller megerősítette azt is, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő keddi Facebook-bejegyzésében azt fejtegette, hogy

az uniós források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat, miközben a koronavírus-járvány idején az Európai Uniónak szolidaritásra kellene törekednie.

A lengyel miniszterelnök varsói sajtóértekezletén arról is beszélt: lehetségesnek tartja, hogy a költségvetés ügyében fennálló nézetkülönbségek miatt 

az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

  Mateusz Morawiecki  kijelentette:

Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek.

Rovatok