Index Vakbarát Hírportál

Belgiumban nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma

2020. december 8., kedd 17:13

Nőtt a  koronavírussal kórházban ápoltak száma Belgiumban a hét első két napján, ám a várakozásoktól eltérően a fertőzési adatok csökkenése elmarad − közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet.

A belga kórházakban 3276 koronavírusos beteg van, 63-mal több, mint hétfőn. Közülük 723 embert kezelnek intenzív osztályon, 16-tal kevesebbet a hétfőinél. Lélegeztetőgépet 474 betegnél kell alkalmazni.

Yves Van Laethem, a belga egészségügyi minisztérium szóvivője a kórházban kezelt betegek számának negatív tendenciáját főként az üzletek december 1-jei újranyitásával magyarázta − számolt be a La Libre Belgique című napilap.

A szóvivő azt kérte az emberektől, kerüljék a felesleges boltba járást, és próbáljanak a létfontosságú beszerzésekre, például az élelmiszer-vásárlásra szorítkozni. Hangsúlyozta továbbá a távmunka fontosságát, és megismételte, hogy amennyiben lehetséges, 

el kell halasztani a külföldi utazásokat,

különösen a magas fertőzöttségi mutatóval rendelkező célországokba.

Az új fertőzöttek napi átlagos száma a múlt hét folyamán 2132 volt. Megbukni látszik az a várakozás, hogy 

karácsonyra napi 800 alá esik vissza a fertőzésszám.

Véleménye szerint ezt a számot jó, ha február elejére elérik az országban.

A Brussels Times című angol nyelvű belga napilap virológusokra hivatkozva azt írta, hogy ha karácsony idejére enyhítik a járvány megfékezését szolgáló rendkívüli intézkedéseket, azzal 

a járvány harmadik hullámát idézhetik elő.

Szigorúbb intézkedésekre nincs szükség, de a lazítás beláthatatlan következményekkel járhat.

Rovatok