Index Vakbarát Hírportál

Lezárnák Németországot a tudósok

2020. december 8., kedd 18:07

A gazdasági és társadalmi életet befagyasztó teljes körű zárlatot kell elrendelni Németországban a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése miatt – közölte a német tudományos akadémia (Leopoldina).

Az MTI beszámolója szerint a legtekintélyesebb német járványügyi szakértők, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler által jegyzett állásfoglalás kiemelte, hogy

nem sikerült ellenőrzés alá vonni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését, és megszüntetni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének veszélyét.

Ezért szerintük elkerülhetetlen, hogy az eddigi „enyhe”, részleges zárlatot felváltsa az ország életét messzemenően befagyasztó „kemény” zárlat.

Úgy fogalmaztak: a november elején bevezetett és időközben megszigorított korlátozásokkal hozzávetőleg 43 százalékkal csökkent az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek száma a korlátozások előttihez képest. Ez elmarad a járvány második hullámát sikeresen megfékező európai országokban, például Írországban mért 60 százalék körüli szinttől, és messze elmarad a Németországban az első, tavaszi hullám idején mért 63 százaléktól.

Hozzátették: az intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a napi új regisztrált fertőződések száma túlságosan magas, és naponta több száz halálos áldozatot szed a járvány.

Ugyanakkor a karácsonyi ünnepi időszak jó „keretfeltételeket” kínál a trend megfordításához, mert ilyenkor mindig elcsendesedik az élet, csökken a gazdasági aktivitás és szünetet tart a legtöbb állami intézmény, így automatikusan kevesebb a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, találkozások száma. Erre a kiinduló helyzetre építve egy két szakaszból álló zárlatot kell elrendelni a Leopoldina szerint.

Ennek értelmében

Németországnak ebben a lezárt állapotban kell kitartania január 10-ig ahhoz, hogy a járvány enyhülésének reményével kezdhesse az új évet – áll a Leopoldina állásfoglalásában, amely egy sor javasolt részletszabályt, köztük a maszkviselés kiterjesztéséről szóló előírástervezetet is tartalmaz.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint ugyancsak szigorítást, a kiskereskedelem felfüggesztését, a karácsonyi iskolai szünet meghosszabbítását sürgeti Angela Merkel kancellár is.

Rovatok