Index Vakbarát Hírportál

A texasi főügyész nem adja fel, négy államot perel az amerikai elnökválasztás eredménye miatt

2020. december 9., szerda 17:59 | aznap frissítve

Ken Paxton texasi republikánus főügyész kedden beadvánnyal fordult az amerikai Legfelsőbb Bírósághoz, hogy a kilencfős testület érvénytelenítse az elnökválasztási eredményeket négy olyan szövetségi államban, Pennsylvaniában, Georgiában, Wisconsinban és Michiganban, ahol a Joe Biden nyert – írja a CNBC.

Ken Paxton szerint meg kell semmisíteni a választási eredményeket, mondván, a négy államban a koronavírus-járványra hivatkozva jogellenesen megváltoztatták a választási szabályokat. Szerinte a változtatások – beleértve azokat, amelyeket a teljes egészében republikánus vezetésű Georgiában hajtottak végre – Joe Bidennek kedveztek.

Jordan Fuchs, Georgia államminiszter-helyettese hamisnak és felelőtlennek nevezte a beadványban megfogalmazottakat. A texasi beadvány azt állítja, hogy Georgiában 80 ezer hamis aláírást találtak a levélszavazatokon, Jordan Fuchs azonban ezt cáfolta, azt állítva, hogy eddig még egyetlenegy esetben sem bizonyítottak visszaélést, és ez nyilván azért van, mert nincs olyan, akivel ez megtörtént volna.

Donald Trump köreiben lelkesen fogadták a hírt, de az érintett államok jogi szakértői szerint az indítvány megalapozatlan, 

az egész amerikai történelemben precedens nélküli „politikai színházról” van szó, vagyis arról, hogy a szövetségi államok beavatkozzanak egymás választásainak hitelesítésébe.

A Paxton-féle beadvány azért is figyelemre méltó – hívja fel a figyelmet a Vice –, mert 18 másik republikánus vezetésű szövetségi állam – Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Észak-Dakota, Oklahoma, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Tennessee, Utah és Nyugat-Virginia – főügyésze levélben jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést.

A texasi főállamügyész húzásának magyarázata lehet, hogy csak Trumpban reménykedhet, ha el akar kerülni egy hosszú börtönbüntetést. Ken Paxtont ugyanis egy visszaesőként elkövetett 2015-ös értékpapír-visszaélés miatt 99 évi börtön fenyegeti, ráadásul hét helyettese újabb törvénysértések miatt feljelentette, és az FBI is nyomoz már az ügyében. 

Rovatok