Index Vakbarát Hírportál

Berlin, Budapest és Varsó állítólag már megegyezett a vétó feladásáról

2020. december 9., szerda 15:42 | aznap frissítve

Magyarország és Lengyelország engedett, és nem fenyeget vétóval az Európai Unió költségvetését, illetve a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő mentőcsomagot – erősítette meg Reutersnek egy magas rangú EU-s tisztségviselő. Erről a két ország az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németországgal folytatott tárgyaláson állapodott meg. Az alku most Hollandia és más „szkeptikus” tagállamok jóváhagyására vár – közölte egy név nélkül nyilatkozó magas rangú lengyel tisztségviselő. 

A megállapodás véget vet a 2021–2027-es uniós költségvetés és a  750 milliárd eurós mentőcsomag blokkolásának. „Előzetesen egyetértésben vagyunk, viszont van némi nyomás ... a cél, hogy ezt az EU csúcstalálkozója előtt (csütörtökön) megtegyük” – közölte a tisztségviselő.

Jaroslaw Gowin, a gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta szerdán, hogy már van egy megállapodás a három ország között, és azt reméli, hogy ez a megállapodás a többi 24 tagállammal is megköttetik majd. A politikus az egyik legnagyobb lengyel ellenzője a lengyel vétónak.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő találkozója a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

 

Rovatok