Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Moszkva és Berlin kapcsolatait újra kell indítani

2020. december 9., szerda 09:57

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) küldöttségét fogadta. Elmondta, hogy szerinte újra át kell gondolni Moszkva és Berlin kapcsolatait, de lehet, hogy újraindítás szükséges:

Az önök oroszországi látogatása nagyon jó alkalmat kínál ennek a dialógusnak a folytatására és további érintkezési pontok keresésére. Nagyra értékeljük az önök hozzájárulását kapcsolataink fenntartásához, amelyek átgondolást vagy talán, ahogy mostanában mondják, újraindítást igényelnek.

A miniszter továbbá elmondta: nem kevés súlyos probléma gyűlt össze, és ezek tovább szaporodnak, ezért szükség van a tárgyalásokra parlamentek és a társadalmak, de különösen azok között, akik a fennálló problémák meghaladására törekednek.

Lavrov elmondta, hogy meglepődött, amikor Berlin megkísérelte megakadályozni az AfD-küldöttség oroszországi látogatását, és hogy ez milyen belpolitikai vitát váltott ki Németországban. Azt is hangsúlyozta, 

Oroszország nem szokott tiltakozni, amikor a német kormány képviselői találkozni kívánnak az orosz ellenzék képviselőivel,

 és nem gördít akadályokat ez elé. Szerinte német részről „jó hagyománnyá” vált, hogy nem is a parlamenti, hanem a rendszeren kívüli ellenzékkel tartják a kapcsolatot. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy Heiko Maas német külügyminiszter Moszkva legkeményebb bírálóival szokott találkozni, és az orosz vezetés részéről nem tesznek kísérleteket ennek megakadályozására.

Az Oroszország ellen a Krím elcsatolása miatt bevezetett szankciók feloldását és az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezését szorgalmazó jobboldali német párt az orosz parlament alsóházának meghívására érkezett Oroszországba.

Rovatok