Index Vakbarát Hírportál

Miniszterek a vádlottak padján a bejrúti robbantás ügyében

2020. december 10., csütörtök 14:52

Egy libanoni bíró vádat emelt Hasszan Diab ügyvezető miniszterelnök és három volt miniszter ellen a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben – adta hírül az MTI. 

Az Index korábban megírta, hogy a felelősök a legmagasabb körökből kerülhetnek ki, ezenfelül pedig hihetetlen mulasztásokra is fény derült a nyomozáskor. 

A híradás beszámol róla, hogy Fadi Szavvan bíró a kormányfő mellett

vádat emelt Gázi Vazni volt pénzügyminiszter, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zeiter és Jusszef Fenianosz ellen.

A vád mindegyiküknél ugyan az: halált okozó gondatlanság. 

Ismert, Bejrút kikötőjének egyik raktárában augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. Ez több mint kétszáz ember halálát okozta, és több ezren megsérültek. 

A robbanás egész negyedeket tett lakhatatlanná, lényegében a kikötő környékén a földdel vált egyenlővé minden épület, és az egész várost üvegszilánkok árasztották el. Ezek után Hasszan Diab és kormánya benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. 

Rovatok