Index Vakbarát Hírportál

Szombaton kezdődhet a koalíciós alkudozás Romániában

2020. december 10., csütörtök 16:07 | aznap frissítve

Az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának legfontosabb része a program, kérdés, hogy sikerül-e a három párt programjából egy olyan közöset kidolgozni, amelyet mindegyikük el tud fogadni, és amely gyors és hatékony cselekvést tesz lehetővé – idézte Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét az MTI. Az RMDSZ is meghívást kapott a román kormányalakítást célzó tárgyalásokra a lemondott kormányfő, Ludovic Orban pártjától, a Nemzeti Liberális Pártól (PNL), az USR–PLUS szövetség mellett. Az elnök szerint

az RMDSZ az arányosság és biztonság elvét érvényesítené a koalíciós tárgyalásokon. 

A közös kormányprogram kialakításánál az RMDSZ kiemelt figyelmet fordítana az etnikai identitás megőrzésének, biztonságának garantálása mellett az egzisztenciális biztonság megerősítésére is. Prioritás az oktatás és az egészségügy, ugyanakkor a munkahelyek megvédésére, gazdasági növekedésre, bizonyos közigazgatási reformokra, fejlesztésekre van szükség, hogy az emberek egzisztenciája ne kerüljön veszélybe – részletezte Kelemen Hunor.

Szerinte a tisztségek elosztásánál az arányosság elvét kell követni: a koalíciónak együtt kell kezelnie a miniszterelnökséget, a (szenátusi és képviselőházi) házelnökséget, a szakbizottságokat, a kormánystruktúrát. Kelemen Hunor szerint egy 18 fős kabinetnél legfeljebb három tárca esetében reális, hogy az RMDSZ adja a vezetőjét. 

Kelemen Hunor szeretné, ha karácsonyig beiktatnák Románia új jobbközép koalíciós kormányát.

A román sajtóban megjelent felvetésre reagálva, hogy amennyiben a PNL adja a miniszterelnököt, akkor a másik két koalíciós partnernek kellene adnia a házelnököket, az RMDSZ elnöke azt mondta: helyesnek tekinti és el tudná fogadni azt az elvet, hogy a három legfontosabb tisztségen a koalíciós partnerek osztozzanak, de erről egyelőre nem beszéltek leendő partnereikkel.

Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e az RMDSZ számára, hogy Florin Citu jelenlegi pénzügyminiszter legyen a kormányfő, akit a leendő koalíció legnagyobb pártja, a PNL javasolt a posztra, Kelemen Hunor azt mondta:

a magyar szövetség már márciusban is bizalmat szavazott volna neki, amikor Florin Citu végül visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.

Logikus, hogy a legnagyobb párt próbáljon meg miniszterelnököt javasolni a koalíción belül, amennyiben eredményesen vezeti a kormányprogramról, kormánystruktúráról folytatandó koalíciós tárgyalásokat, akkor az RMDSZ az ő személyét el tudja fogadni. Citu pénzügyminiszteri tevékenységével kapcsolatosan „az RMDSZ tapasztalatai nem voltak rosszak” – fogalmazott a politikus. 

Ugyanakkor a PNL nem kérte ki az RMDSZ véleményét, mielőtt bejelentette, hogy Citut javasolja miniszterelnöknek. Hozzátette: az államfő a miniszterelnök személyére vonatkozó kérdésről annyit mondott, számára egyértelmű, hogy a legnagyobb párt javaslatát kell figyelembe vennie, ez pedig Florin Citu.

Kelemen Hunor megjegyezte: ő maga és az USR-s vezetők is korábban nyilvánosan jelezték, hogy egy politikai kormány élén egy volt vezérkari főnököt (az ügyvivő kormányfői feladatokkal megbízott Nicolae Ciuca védelmi minisztert) „el lehet képzelni, de azért nem ez lenne az irány”, ezt nem tudnák támogatni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ő nem jó védelmi miniszter, de azért politikai kormányt nem lehet katonai vezetéssel elképzelni.

Az RMDSZ továbbra is a decentralizációt szorgalmazza, a magyar közösségek életszínvonalának emelését mindig prioritásnak tekinti a pártelnök szerint. 

A kormányzásnak az emberek életét kell jobbá tennie, és ez az erdélyi magyar emberekre értendő

– fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Csütörtök reggel Klaus Iohannis román államfő jelenlétében folytattak informális megbeszélést a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ vezetői, és megállapodtak abban, hogy szombaton megkezdik a hivatalos tárgyalásokat a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról.

Rovatok