Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálnia kell a román ügyészségnek az úzvölgyi temetőfoglalást

2020. december 10., csütörtök 20:42

Érvénytelenítette a Moinesti Bíróság a helyi ügyészségnek azt a rendeletét, amellyel vádemelés nélkül zárta le a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében – írja az MTI. A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását.

Élénk sajtóvisszhangot váltott ki, hogy

a temetőnél történt erőszakos cselekményeket kivizsgáló ügyész kizárólag román tanúkat hallgatott meg,

és nem vette gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „kifele a magyarokkal az országból!” jelszót.

Az ügyet vádemelés nélkül lezáró ügyészi határozat ellen egy jogvédő szolgálat fellebbezett, ám a moinesti ügyészség vezetője

helybenhagyta beosztottja döntését,

azaz azt, hogy nem hangzott el gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszítás. A döntést nem hagyta annyiban a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, és panasza nyomán került az ügy tovább a bíróságra, ahol elrendelték a kivizsgálás folytatását.

A határozat szerint

tovább kell folytatni a kivizsgálást a rongálás ügyében, a gyűlöletre és diszkriminációra való uszítás ügyében, valamint a csendháborítás ügyében.

A sírgyalázás ügyében azonban nem rendeltek el további nyomozást. 

Az előzményekről

A Bákó megyei Darmanesti város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott. A tavalyi hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Rovatok