Index Vakbarát Hírportál

Az uniós csúcson az orosz és a török vezetők fejére is odakoppintottak

2020. december 11., péntek 06:50

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában. 

A szankciókat Brüsszel az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában. A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra  vonatkoznak.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői újabb szankciók bevezetésének lehetőségéről egyeztek meg Törökországgal szemben is. Megállapításuk szerint ugyanis nem szűnt meg Ankara ellenséges és provokáló magatartásra az unió egyes tagállamaival, elsősorban Görögországgal és Ciprussal szemben.

Kijelentették ugyanakkor, hogy az Unió továbbra is hajlandó pénzügyi segítséget nyújtani a török kormánynak a szíriai menekültek befogadásához, de ezzel egyidejűleg felszólították az ankarai vezetést a migrációs áramlatok felelősségteljes kezelésére és az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem fokozására.

A tagállami vezetők arról is határoztak, hogy az unió külügyi szolgálatának márciusáig átfogó jelentést kell készítenie a régió helyzetéről, hogy ez alapján lehessen dönteni a következő lépésekről, amelyek között szükség esetén akár további korlátozó intézkedések is lehetnek.

Rovatok