Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus Csehországban: egyre több a fertőzött

2020. december 11., péntek 18:09

Egy hónapig tartó csökkenés után, ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is Csehországban – jelentette be pénteken Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter. A miniszter prágai sajtótájékoztatóján közölte: 

Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe.

Az MTI beszámolója szerint az üzletek Blatný szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését,de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba. A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk

– figyelmeztetett a cseh tárcavezető. Blatný közölte, hogy december 18-ától január 15-ig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigéntesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyszínt alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A felmérések szerint a lakosság mintegy 40 százaléka érdeklődik a tesztelés iránt, amelyet ötnaponta meg lehet ismételni. A tesztek ára 150 korona, körülbelül 1950 forint, és a költségeket az egészségbiztosítók állják. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön 5864 új igazolt fertőzést mutattak ki, az elvégzett tesztek egynegyede lett pozitív.

Rovatok